ЕЛЕМЕНТНА БАЗА ОПТИЧНИХ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ ПРИСТРОЇВ

ЕЛЕМЕНТНА БАЗА ОПТИЧНИХ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ ПРИСТРОЇВ

Предметом вивчення навчальної дисципліни є теоретичні концепції, і принципи роботи елементної бази оптичних обчислювальних пристроїв.

Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни є ознайомлення студентів з принципом роботи оптичних обчислювальних систем, базовими елементів сучасної оптоелектроніки, розгляд властивостей використовуваних елементів та матеріалів, світловодів, ознайомлення з основними конструкціями оптоелектронних пристроїв та принципами побудови волоконно-оптичних ліній зв’язку.

Основними завданнями вивчення спеціального курсу “Елементна база оптичних обчислювальних пристроїв” є:

– дати уявлення про структуру та тенденції розвитку сучасних оптичних обчислювальних систем, описати її базові елементи і принципи побудови оптоелектронних схем, волоконно-оптичних ліній звязку;

– розглянути фізичні явища, що лежать в основі роботи оптоелектронних приладів, сформулювати фізичні закони, що їх описують;

– розглянути основні конструкції оптоелектронних приладів, принципи їх роботи, параметри та характеристики;

– проаналізувати сучасні технології виготовлення матеріалів для оптоелектроніки, конструювання оптоелектронних приладів і схем.

Студенти повинні знати:

– Фізичні основи функціонування оптичних пристроїв: суть явищ випромінювання та поглинання світла речовиною на прикладі напівпровідників, які використовуються в джерелах світла, фотоелементах і т.д.; суть понять коефіцієнт заломлення в діелектриках, внутрішній та зовнішній фотоефект, електро- та магнітооптичні ефекти.

– Принцип дії оптичних пристроїв та можливості їх практичного використання в оптичному зв’язку та оптичному запису та обробки інформації, а також в якості світлочутливих датчиків, джерел світла, фотоприймачів і т.д.

– Різні оптичні компоненти та волоконні світловоди, області практичного використання волоконної оптики.

– Про перетворення неелектричних величин в електричний сигнал і навпаки на прикладі напівпровідникових датчиків та перетворювачів.

– Види пристроїв запам’ятовування.

– Засоби відображення інформації та основні вимоги до них для забезпечення якісного зображення.

вміти:

– Використати напівпровідникові прилади для розв’язку практичних задач, користуючись довідковою літературою.

– Узгоджувати оптичні осі світловода та напівпровідникового лазера.

– Створювати електричні схеми і моделювати окремі елементи волоконно-оптичних ліній зв’язку (ВОЛЗ).