МЕТРОЛОГІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА ТЕХНІКА

МЕТРОЛОГІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА ТЕХНІКА

   Мета курсу: ознайомлення та засвоєння студентами знань основних принципів метрології, організації вимірювання, контролю та керування якістю продукції що включають правила стандартизації продукції, державні нормативні акти щодо сертифікації виробництва та акредитації лабораторій контролю якості продукції. Ця дисципліна є основною ланкою метрологічної підготовки студента, яка дозволяє йому вирішувати задачі метрологічного характеру на стадіях проектування, впровадження, виробництва, та контролю якості продукції. Завданням курсу є отримання студентами знань про основні методи контролю якості продукції, шляхи її підвищення, контрольно-вимірювальне обладнання та системи автоматизованого збору даних.

   У результаті вивчення курсу студент повинен знати: основи метрології та організації вимірювань, похибки вимірювання, причини їх появи та методи контролю, основи електронних вимірювань, принципи роботи аналогової та цифрової вимірювальної техніки, основні поняття і категорії керування якістю продукції, методи і порядок оцінки рівня якості продукції, основні системи керування якістю продукції, основні види діяльності служби технічного контролю, основні положення про сертифікацію продукції, схеми та порядок проведення сертифікації продукції, порядок проведення сертифікації виробництва, державні та міжнародні метрологічні організації, порядок та основні вимоги до акредитації метрологічних лабораторій.

   На основі набутих знань студент повинен вміти: аналізувати похибки вимірювань та здійснювати їх обробку, використовувати віртуальні лабораторії для організації контролю параметрів продукції, користуватися контрольно-вимірювальною апаратурою, створювати та програмувати автоматизовані системи збору даних, будувати діаграми Парето та гістограми розподілу, складати контрольні та маршрутні карти, користуватися нормативними документами, проводити сертифікацію продукції та виробництва, організовувати роботу метрологічних лабораторій, проводити тестування продукції на предмет відповідності нормативним вимогам.