АЛГОРИТМИ ТА МЕТОДИ ОБЧИСЛЕНЬ

АЛГОРИТМИ ТА МЕТОДИ ОБЧИСЛЕНЬ

   Мета курсу: ознайомлення та засвоєння студентами знань щодо основних принципів розроблення алгоритмів, які застосовуються для вирішення практичних обчислювальних задач, а також вивчення методів постановки та розв’язування чисельних задач на ЕОМ, ознайомлення з основними джерелами похибок і підходами до їх оцінки. Дисципліна спрямована на формування навиків та умінь постановки завдань обчислювальної математики, вибору ефективних алгоритмів, методів програмування, використання математичних пакетів для розрахунків, аналізу та інтерпретації результатів обчислення. Значна увага приділяється класичним методам розв’язування рівнянь, нерівностей та їх систем за допомогою чисельних методів.

У результаті вивчення даного курсу студент повинен знати: принципи та алгоритми сучасних обчислювальних методів; методи оцінювання часу виконання алгоритмів; способи та методи розв’язування рівнянь, нерівностей та їх систем; методи і технології розроблення та оцінювання алгоритмів; методи обчислень, стійкі до похибок.

На основі набутих знань студент повинен вміти: володіти методами та технологіями розроблення та оцінювання алгоритмів; вибирати та обґрунтовувати методи обчислень стійких до похибок; застосовувати методи та алгоритми оптимального розв’язування задач інтерполяції; володіти методами чисельного обчислення нелінійних рівнянь; розв’язувати систем лінійних алгебраїчних рівнянь; здійснювати вибір методу інтегрування та аналізу похибок; володіти методами чисельних обчислень диференційних рівнянь; ставити та вирішувати оптимізаційні завдання.