Когут Ігор Тимофійович

доктор технічних наук,

професор, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та електроніки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

 

Персональна інформаціяОсновні публікаціїДіяльністьКонтакти

Народився 22.02.1953 р. в с.Зелене, Гусятинського району, Тернопільської області.

У 1970-1975рр. навчався на електрофізичному факультеті Львівського політехнічного інституту за спеціальністю «Напівпровідникові прилади». При кафедрі напівпровідникової електроніки Львівської політехніки Ігор Тимофійович закінчив аспірантуру і докторантуру, захистив кандидатську (1993, Київський політехнічний інститут) та докторську (2010, НУ «Львівська політехніка») дисертації за спеціальністю «Твердотільна електроніка». І зараз, Ігор Тимофійович пишається тим, що навчався і упродовж багатьох років співпрацює з НУ «Львівська політехніка», оскільки роль університету та випускової кафедри напівпровідникової електроніки, особливо двох практик під час навчання упродовж 8 місяців у Київському НДІ мікроприладів в житті, зокрема, в трудовому – були визначальними..

У 1975-2000 рр. працював в електронній промисловості – у спеціальному конструкторсько-технологічному бюро «Орізон» при ВАТ «РОДОН» (м.Івано-Франківськ), куди був скерований після закінчення ЛПІ. Обіймав посади інженера-конструктора, начальника КБ, начальник відділу мікроелектроніки, консультант директора СКТБ. У 1995-1997 рр. за сумісництвом працював доцентом кафедри напівпровідникової електроніки НУ «Львівська політехніка»

Неодноразово був головним конструктром НДДКР зі створення нових виробів інтегральної електроніки. Під його керівництвом в СКТБ «ОРІЗОН» (ВАТ «РОДОН», м. Івано-Франківськ) були розроблені спеціалізовані обчислювальні мікросхеми для калькуляторів, спеціалізовані однокристальні ЕОМ управління телевізійними приймачами, мікропроцесорні ВІС, НВІС статичної пам’яті та інші, які випускались у серійному виробництві упродовж багатьох років.

Автор понад 200 наукових праць, серед яких 45 авторських свідоцтв на винаходи і патенти України, 1 монографії, навчальних посібників. Був нагороджений медаллю ВДНГ СРСР (1988 р.).

Сфера наукових інтересів: дослідження і розробка перспективної елементної бази для обчислювальної техніки, спеціалізованих комп’ютерних систем для систем управління, сенсорної електроніки, мікросистем-на-кристалі на основі перспективних мікроелектронних технологій великих і надвеликих інтегральних схем зі структурами «кремній-на-ізоляторі», включаючи їх тривимірні архітектури.